
DESPRE CURS
Cursul a luat naștere de la întrebarea pe care am primit-o cel mai des în cariera de aproape 15 ani de marketing sportiv: “Am nevoie de bani de la sponsori, cum pot să îi obțin?”
Întrebarea a venit de la sportivi, cluburi, federații, organizatori de competiții sau business-uri de sport, care se află în căutarea finanțării private pentru realizarea obiectivelor sportive. Într-o piață matură, acest lucru se întâmplă natural, iar relația dintre branduri și entitățile sportive funcționează în ambele sensuri: brandurile sponsorizează entitățile sportive, iar în schimb primesc nu doar vizibilitate, ci și rezultate de business.
Toată lumea are nevoie de bani, însă discuțiile se rezumă la momentele critice în care presa sportivă scrie despre falimente sau strigăte de disperare din lumea sportului – în ceea ce privește bugetele. Exemplele sunt la fiecare pas și reflectă realitatea din “teren”.
Cursul acesta nu oferă o soluție unică și aplicabilă, ci este mai degrabă un exercițiu aplicat, prin care participanții vor putea înțelege nevoile brandurilor și principiile pe care le pot urma pentru a reuși să lege relații pe termen lung care să aducă nu doar finanțare, ci beneficii pentru toți oamenii din fenomen: practicanții sportului (sportivi profesioniști și amatori, antrenori, staff), dar și pentru public.
Și, dacă tot am spus că vom vorbi despre bani, realitatea este că o agenție poate muta munții în industria sportului, găsind punțile de legătură între companii și entitățile sportive. La fel ca în orice alt business, trebuie să cheltui bani pentru a face bani. A lucra cu o agenție specializată pe marketing sportiv poate să nu fie un proces accesibil din punct de vedere al costurilor pentru că prețul, pe oră, poate varia între 40 și 80 EUR*.
Așadar am creat un curs din care oricine poate învăța lucruri practice, explicate pe înțelesului tuturor, la un cost accesibil, astfel încât să putem crește nivelul de informare în ceea ce privește circuitul banilor în marketingul sportiv.
*costurile se referă exclusiv la agenția The Sports Architects. Costurile sunt diferite în funcție de personalul uman implicat: research, strategie, account management, creație, implementare, raportare.
CINE POATE PARTICIPA LA ACEST CURS
Oricine care și-a pus, măcar o dată, întrebarea “cum se pot face bani din sport?”. Cursul se adresează sportivilor, reprezentanților cluburilor, federațiilor, dar și oamenilor care activează în business-ul de sport: business owners, antrenori, personal trainers, kinetoterapeuți etc.
Practic, cursul este gândit să vină în folosul oricărei persoane care vrea să înțeleagă ce se află în spatele unui sponsorship, cum se pot obține venituri din marketing sportiv, cum se începe o relație cu un brand, dar și cum se construiește un parteneriat pe termen lung.
PROGRAM
09:30 | Bazele marketing-ului sportiv
- Introducere în marketing sportiv: concepte cheie
- Ce înseamnă o strategie de marketing pentru o entitate sportivă
- De ce resurse este nevoie pentru a crea o strategie de marketing sportiv și ulterior resursele necesare implementării
11:00 | Relația cu branduri, companii și sponsori (partea 1)
- Cum alegi partenerii cu care vrei să colaborezi: criterii ce țin de afinitate și valori
- Importanța partenerilor și a colaboratorilor: lucrul cu specialiști sau agenții
- Prezentare arii principale de expertiză în marketing sportiv
11:30 | Coffee break & discuții
12:30 | Relația cu branduri, companii și sponsori (partea 2)
- Cum se construiește o relație win-win
- Lucruri obligatorii în orice pitch de parteneriat
- Legalitate: contracte, contabilitate, fiscalitate
- Raportare rezultate
14:00 | Alte surse de venit
- Monetizarea relației cu fanii
– Ticketing
– Subscriptions
– Merch - Social media campaigns
14:30 | Teamwork makes the dream work!
- Exercițiu aplicativ: împărțirea pe echipe și scrierea unui pitch de parteneriat cu brand
- Prezentare pitch
- Desemnare câștigător pitch
16:30 | Concluzii + întrebări și răspunsuri
GAZDA CURSULUI
Radu Restivan, Managing Partner @ The Sports Architects, a lucrat în industria sportului începând cu 2007: întâi în presa sportivă (print, digital, TV), apoi exclusiv pe proiecte de marketing sportiv, timp în care a acumulat o experiență de peste 15 ani.
Printre clienții cu care a lucrat în proiecte de marketing sportiv se numără: Procter & Gamble (London Olympics 2012, Sochi Olympics 2014), Albalact (Zuzu Fit), Ursus (Echipa Națională), Timișoreana (Cupa României), Gillette, Sport Vision, Under Armour, Libra Bank, Garmin, Nokia, Lidl, Worwag Pharma, UNIQA Asigurări etc.
Îi place să spună lucrurilor pe nume, să vorbească deschis și, cel mai important, să ofere soluții reale în acest demers educațional, menit să crească piața de marketing sportiv în România.

DATĂ ȘI LOCAȚIE
Evenimentul se desfășoară pe data de 20 aprilie 2023.
Adresă: Spaces Expo – Str. Aviator Popișteanu, nr. 54A
Link locație: https://www.spacesworks.com/bucharest/expo/
Descriere locație:
MEDIUL DE AFACERI NU A ARĂTAT NICIODATĂ AT T DE BINE ÎN ACEST CARTIER DIN BUCUREȘTI.
Sunteți pregătiți să vă alăturați marilor companii și să beneficiați de locul dvs. în noul hub de afaceri din București? Alegeți un spațiu flexibil de coworking, sală de conferințe sau un spațiu de birou privat de la EXPO Business Park și afacerea dvs. se va dezvolta. Facilitățile de ultimă generație din fiecare sală sunt standard, iar această clădire modernă cu șapte etaje și cu o fațadă uimitoare din sticlă etalează mult mai multe, inclusiv o curte interioară și un restaurant cu terasă. EXPO Business Park este o zonă fascinantă și luxoasă a orașului. Veți găsi în apropiere cel mai mare Centru de expoziții din București – Romexpo, universități, restaurante, stația de metrou 1 Mai și hotelul Pullman. Zona se dezvoltă rapid, transformându-se în noul cartier de afaceri din partea de nord a Bucureștiului.
COST
Prețul cursului este de 1.000 lei inclusiv TVA și include pauza de cafea. Factura se emite pe persoană fizică sau juridică – avem rugămintea să specificați acest lucru înainte de emiterea facturii.
LOCURI DISPONIBILE
Pentru acest curs sunt disponibile maximum 15 locuri pentru ca participanții să poată interacționa cât mai mult pe durata evenimentului.